Telefon: +48(84)662-47-10 | Email: gmina@tarnawatka.pl

PRYSZCZYCA

PRYSZCZYCA

Wspólne działanie, wspólne bezpieczeństwo

Choroba
Pryszczyca to choroba bydła, owiec, kóz, świń i innych zwierząt parzystokopytnych (np. jeleni, saren i dzików), która powoduje powstawanie pęcherzyków i pęcherzy na:

  • błonie śluzowej jamy gębowej,

  • wargach, języku, nosie,

  • wymieniu, strzykach,

  • szparze międzyracicowej,

  • koronkach racic.

Objawy:

  • niechęć do ruchu,

  • podwyższona temperatura,

  • apatia, kulawizna,

  • utrata apetytu, spadek mleczności,

  • ślinienie się (u bydła),

  • poronienia u ciężarnych samic,

  • nagła śmierć młodych bez widocznych objawów.


1. TRANSMISJA

Pryszczyca to jedna z najbardziej zaraźliwych chorób zwierząt parzystokopytnych.
Źródła przenoszenia:

  • bezpośredni kontakt między zwierzętami,

  • pasza, słoma, obornik, sprzęt, pojazdy,

  • ludzie mający kontakt z zakażonymi zwierzętami,

  • mleko, mięso, inne produkty od zakażonych zwierząt (niepoddane obróbce niszczącej wirusa).


2. ZAPOBIEGANIE

Unikaj:

  • zakupu niezidentyfikowanych zwierząt z niewiadomego źródła,

  • kontaktu między zwierzętami z różnych stad (np. przez ogrodzenie),

  • odwiedzania innych hodowli bez zasad bioasekuracji,

  • wspólnego używania sprzętu i pojazdów z innych gospodarstw.

Stosuj:

  • odzież i obuwie ochronne do obsługi zwierząt,

  • niecki, maty lub urządzenia do dezynfekcji obuwia przy wejściach do budynków,

  • mycie i dezynfekcja rąk,

  • oddzielne miejsca do izolacji i 14-dniowej obserwacji nowo zakupionych zwierząt.


3. ŚWIADOMOŚĆ

  • Choroba powoduje straty ekonomiczne.

  • Każde podejrzenie pryszczycy należy natychmiast zgłosić służbom weterynaryjnym.

  • Powiadomienie jest obowiązkowe i kluczowe dla szybkiego działania.


Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Materiał opracowany przez Departament Komunikacji i Promocji MRiRW;
Korekta merytoryczna: Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii

Udostępnij: